Olja eller smör?

 
 
Ja detta med fetter i mat är en hel vetenskap! Jag har försökt samla information om vad som faktiskt är bäst för oss, olja, smör eller kanske margarin? Det finns många åsikter i frågan…

 

Enligt livsmedelsverket ska olja och flytande margarin vara det bästa alternativet eftersom det innehåller enkel- och fleromättat fett som är bra för vår kropp. Smör å andra sidan innehåller en högre mängd mättat fett (den skadliga sorten som kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar). MEN det slutar inte här. Julia Svensson, doktorand i Bioteknik och Nutrition vid Lunds universitet visar upp resultat som säger att smör ger lägre blodfetter än rapsolja och olivolja (höga blodfetter är det som i längden kan skapa åderförkalkning med mera).

 

Ja, så vad ska man tro? Jag tror ändå att jag håller mig till Julias resonemang kring fetter när hon säger att olika matfetter kan ha olika fördelar! I min kyl finns både smör och olja som jag använder i måttliga mängder =) 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback