Zucchinilasagne med naturell yoghurt!

Det finns mycket gott som man kan göra med zucchini =) Igår blev det en lasagne med strimlad zucchini istället för lasagneplattor! Jag fick nyligen veta att man också kan använda yoghurt istället för vit sås i lasagne vilket gör det hela ännu godare och lite enklare.
Till ca 4-5 portioner
2 st zucchini
4,5 dl naturell yoghurt
1 påse mozzarella (Spara lite till att toppa lasagnen med)
500 gram köttfärs
1 tsk honung
salt
peppar
chilisås
olja att steka i
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att dra ur vätskan ur zucchinin. Skär bort översta lagret på zucchinin och skär sedan långa strimlor med en osthyvel. Lägg strimlorna på hushållspapper och strö lite salt över, låt ligga en stund. Blanda yoghurt, honung, mozzarella, salt och peppar i en bunke. Stek köttfärsen och krydda efter smak med salt, peppar och chilisås, jag slängde även i lite cayennepeppar för att få extra sting=) Lägg ett lager hushållspapper ovanpå zucchinin och tryck försiktigt för att få bort så mycket vätska som möjligt. Smörj en ugnsfastform och lägg ett lager med zucchini så att hela botten blir täckt. Varva sedan med köttfärs, zucchini och yoghurtblandning och avsluta eventuellt med lite extra ost på toppen. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min. Servera med en fräsch sallad eller bara som den är =) Hoppas det ska smaka!
Morotssoppa med potatis och purjolök!

Första gången jag gjorde denna soppa var det egentligen tänkt som en gammal hederlig potatis och purjolökssoppa men jag hade inte tillräckligt med potatis hemma så jag fyllde ut den med morötter och upptäckte att det fungerade minst lika bra och så blev det ju lite nyttigare också! =)
Till ca 4 portioner
3 stora morötter
2 normalstora potatisar
1 purjolök
2 st buljongtärningar (höns- kött- eller grönsaksbuljong fungerar fint)
1 liter vatten
3 msk fryst hackad persilja alternativt en halv knippe färsk
2 msk vitvinsvinäger
1 dl lätt creme fraiche
salt
svartpeppar
olja att steka i
Gör såhär:
Hacka purjolök, morötter och potatis i mindre bitar. Värm olja i en stor kastrull och stek grönsakerna tillsammans med persiljan i ca 5 min, salta och peppra. Värm vatten i en varmvattenkokare och häll över grönsakerna tillsammans med buljongtärningarna. Låt soppan puttra tills rotfrukterna är mjuka med en aning tuggmotstånd. Tillsätt sedan creme fraiche och vitvinsvinäger och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar! Mumma =)
Bananas

Pizza på fiberberikade tortillabröd!

Ett recept som passar utmärkt när man är sugen på pizza men vill undvika vitt mjöl =) Eftersom vanliga pizzabottnar ofta innehåller en större mängd vitt mjöl är fiberberikade tortillabröd ett bättre alternativ.
Till 2 portioner
4 stycken mjuka fiberberikade tortillabröd
6 msk tomatpuré
2 paket hel mozzarella ost
2 dl riven mozzarella eller riven mager ost
1 paket skivad salami eller lufttorkad skinka
4 tsk pizzakrydda
1 påse ruccola
flingsalt efter smak
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Bred ca 1,5 msk tomatpuré på varje tortillabröd. Lägg på salamin och skiva en halv mozzarella över varje botten. Strö över pizzakryddan och eventuellt lite flingsalt om du valt den lufttorkade skinkan för att få lite extra sälta. Strö sist över osten och grädda mitt i ugnen i ca 8 min eller tills osten smällt helt. Servera toppad med ruccola och eventuellt lite pinjenötter. Mums =)
Sött tips!

Chokladfondant utan mjöl och tillsatt socker!

Jag älskar choklad och jag vet att det finns fler där ute som gör detsamma =) Eftersom jag använder mig av choklad med minst 70 % kakao till detta recept är inte fondanterna helt sockerfria men utöver det socker som redan finns i chokladen är inget tillsatt. Detta recept är busenkelt och kraftigt chokladigt! ;)
Till 4 st fondanter:
100 g smör
150 g mörk choklad med minst 70 % kakao
2 st äggulor
1 ägg
0,5-1 dl Zero calorie sweetener
Frukt eller bär till topping.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i mindre bitar och rör ner i det smälta smöret. Sänk värmen på plattan och rör tills chokladen är helt smällt. Vispa äggulor, ägget och zero calorie sweetener pösigt i en separat bunke. Rör ner chokladblandningen lite i taget och häll sedan upp i fyra stycken portionsformar (de jag använder är ca 9 cm i diameter). Placera formarna mitt i ugnen och grädda i ca 9 min. OBS! Tiden är viktig när det kommer till fondanternas konsisten men kan variera från 6 -10 min beroende på ugnen. Det gäller att få en balans mellan en fast konsistents i kanterna och en krämig mitt. Skär med en kniv längs formarnas kanter och vänd hastigt över på en tallrik. Min personliga toppingfavorit är banan eller hallon! =)
Smörstekt torsk med blomkålsmos!

Ett bra alternativ till potatismos är blomkålsmos! Det är enkelt att göra och passar bra till både fisk och kött! Jag fick tag på ett väldigt stort blomkålshuvud så det blev mos till dagen efter som jag åt med salt skinka, det var inte heller tokigt =)
Till ca 2 portioner:
1 paket torsk
1 blomkålshuvud
1-2 dl mjölk
frysta gröna ärtor
smör
salt
vitpeppar
Gör såhär:
Börja med att tina fisken (jag brukar sätta mikron på lägsta effekt och tina den lite i taget). Sätt ugnen på 200 grader. Salta den tinade fisken och låt den ligga en stund medan du förbereder moset. Värm vatten i en stor kastrull. Hacka blomkålshuvudet i mindre bitar och koka ca 15 min eller tills bitarna blivit mjuka med en aning tuggmotstånd. Lägg ärtorna i ett varmt vattenbad en kort stund eller värm i mikron på låg effekt. Värm en stor klick smör i en stekpanna och lägg i den saltade fisken. Stek en stund tills fisken fått lite färg, tillsätt peppar och eventuellt andra kryddor om du vill ha det lite starkare. Lägg fisken i en ugnsfastform och häll det smälta smöret med kryddorna över. Grädda i ugnen ca 10-15 min. Häll av vattnet från blomkålen och tillsätt en klick smör, salt, peppar och mjölk. Mixa blomkålen slät med en stavmixer. Servera med fisk och ärtor! Smaklig spis =)
Olja eller smör?

Enligt livsmedelsverket ska olja och flytande margarin vara det bästa alternativet eftersom det innehåller enkel- och fleromättat fett som är bra för vår kropp. Smör å andra sidan innehåller en högre mängd mättat fett (den skadliga sorten som kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar). MEN det slutar inte här. Julia Svensson, doktorand i Bioteknik och Nutrition vid Lunds universitet visar upp resultat som säger att smör ger lägre blodfetter än rapsolja och olivolja (höga blodfetter är det som i längden kan skapa åderförkalkning med mera).
Ja, så vad ska man tro? Jag tror ändå att jag håller mig till Julias resonemang kring fetter när hon säger att olika matfetter kan ha olika fördelar! I min kyl finns både smör och olja som jag använder i måttliga mängder =)
Vegetariska quesadillas med tomatsalsa!

Quesadillas fungerar utmärkt till hemmamyset såhär en fredagkväll=) men även som enklare förtäring när vännerna kommer över! Receptet på salsan är hämtat från Icas hemsida och även grundreceptet på quesadillas är därifrån, med ändringar för att få dem lite nyttigare och med lite mer smak!
Till ca 4 portioner quesadillas:
1 pkt (6 st) mjuka tortillabröd med extra fibrer (nyckelhålsmärkta)
1-2 dl fryst hackad spenat
1/2 gul lök
1/3 chili
1-2 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk basilika
1-2 paket riven mozzarella
1 påse ruccola
peppar
salt
flingsalt
olja att steka i
Till salsan:
3 tomater
1 vitlöksklyfta
1 röd lök
1/2 kruka färsk koriander
1 citron
1/2 tsk salt
2 krm spiskummin
Gör såhär:
Börja med röran som ska vara i Quesadillas. Värm den frysta spenaten i micron och häll av vattnet. Hacka gul lök och chili och värm stekpannan med lite olja i. Fräs löken och chilin tillsammans på medelvärme tills löken blivit mjuk och tillsätt sedan spenaten. Pressa i vitlöksklyftan och krydda med salt (ej flingsalt) och peppar. Stek en kort stund och se till att det är rikligt med olja för att få en saftig röra. Häll röran i en skål och låt vila tills det är dags att steka quesadillas.
Salsan:
Hacka tomater, koriander och lök fint. Tvätta av citronen och riv ner skalet från hela citronen. Pressa ned saft från halva citronen och tillsätt spiskummin, salt och den pressade vitlöken. Blanda alla ingredienser.
Quesadillas:
Bred ett tunnt lager spenatröra på ett tortillabröd så att det täcker hela. Häll på ett lager av mozzarella. Strö över ruccola och några grovt hackade basilikablad. Avsluta med att strö lite flingsalt över det hela innan du lägger ett till tortillabröd över. Värm stekpannan till medelvärme och stek några minuter på varje sida tills brödet blivit lite hårt och fått fin färg. Se till att inte ha för varmt i pannan så att brödet bränns! Dela med en vass kniv i lagom stora bitar och servera med salsan. Smaklig spis! =)
Milkshake med banan och choklad!

Denna smarriga shake tycker jag passar riktigt bra på morgonen om det är ont om tid eller efter träning när kroppen behöver energi snabbt!
Till ett stort glas milkshake:
1 banan
1,5 msk kakao
1 nypa salt
2 dl lätt vaniljyoghurt (eller ca 1 dl kvarg fetthalt 0,3% och 1,5 tsk vaniljsocker)
1 dl mjölk
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser och mixa shaken slät med en stavmixer. Om man vill ha en shake med mindre socker går det bra att byta ut yoghurten mot kvarg och vaniljsocker =)
Köttfärssås med zucchinipasta!

Zucchinipasta är ett väldigt bra alternativ till vanlig pasta om man vill skära ner på intaget av kolhydrater. Får zucchinin ligga lagom länge i vattnet får den dessutom en fin konsisten som påminner om pasta, mumsigt!
Till ca 2 portioner:
1 gul lök
1 paket nötfärs
1 vitlöksklyfta
0,75 dl chilisås
1 zucchini
salt
vitpeppar
paprikapulver
spiskummin
cayennepeppar
thai röd curry (torkad på burk)
olja att steka i
Gör såhär:
Börja med att hacka löken i mindre bitar. Värm olja i en stekpanna på full effekt och fräs löken tillsammans med kryddor och vitlök som pressas i. När löken blivit mjuk tillsätt färsen och stek tills den blivit genomstekt. Tillsätt chilisåsen och smaka av med salt och peppar.
Pastan:
Värm vatten och salt i en stor kastrull. Skär bort det översta gröna lagret på zucchinin och skär den sedan med osthyvel eller potatisskalare i långa pastaliknande remsor. När vattnet börjat koka ta av kastrullen från värmen och lägg ned pastan i ca 30 sekunder. OBS! Tänk på att hålla tiden, ligger den i för länge förlorar den sin spänst! Häll av vattnet och servera med köttfärsen! Smaklig måltid=)
Mumsigt mellanmål med få kalorier!

Detta recept fick jag av en annan god vän som ville få i sig mindre kolhydrater och mer protein! Fungerar jättebra som efterrätt eller efter träning =) Dessutom kan nog recept inte bli enklare än såhär!
Till 1 portion:
2 dl kvarg fetthalt 0,3 %
0,25 – 0,5 dl koncentrerad funlight jordgubb
Topping: färska eller frysta bär. Jordgubbar och persikor är min personliga favorit!
Gör såhär:
Tina och hacka bären, blanda kvarg och funlight tills saften löst upp sig helt. Toppa med bären och njut! OBS! Jag testade även med funlight Stevia jordgubb och det föll i varje fall inte mig i smaken, med vanlig funlight blir det absolut bäst!=)
Lättlagade bananplättar!

Detta recept fick jag av en god vän som lagt om sin kost och börjat äta mindre kolhydrater. Ett recept som används flitigt hemma hos mig =) Det innehåller varken mjöl eller mjölk och är väldigt enkelt att tillaga!
Till ca 2 portioner:
2 bananer
4 ägg
2 msk havregryn
2 nypor salt
olja att steka i
Gör såhär:
Börja med att mixa alla ingredienser noga med en stavmixer. Tänk på att steka smeten ganska snart efter att den mixats då den snabbt blir lite tråkig i färgen om den får stå. Värm stekpannan med olja till medelvärme och klicka ut lite av smeten i lagom stora plättar. Om de blir för stora kan det vara svårt att vända dem! Servera med skivad banan och färska eller frysta bär. Pudra lite kanel ovanpå och ringla lite honung över. Vill man ha det lite matigare fungerar keso bra till! Smaklig måltid =)
Chokladbollar med färre kalorier!

Vi har väl alla rullat chokladbollar som små! Ett underskattat bakverk tycker jag eftersom chokladbollar är lika goda som de är enkla att göra=-) I denna variant har jag valt att använda vanlig rapsolja istället för margarin eller smör och bytt ut sockret mot Zero Calorie Sweetener för att få ett lite mindre kaloririkt alternativ till kaffet.
Till ca 6 mellanstora chokladbollar:
2 dl havregryn
0,5 dl rapsolja
0,25 dl kallt kaffe
1,5 msk kakao
3 msk Zero Calorie Sweetener från Life
1 nypa salt
1,5 tsk äkta vaniljsocker
Gör såhär:
Blanda torrvarorna, tillsätt oljan och till sist kaffet. Idag rullade jag dem i kakao och pudrade lite florsocker på toppen. Mums!