Köttfärsröra med Bulgur!
Publicerat 2013-11-27 10:55:00 i
Matigt
Idag blev det en spännande vadharjagikylen- dag. Det visade sig bli väldigt gott och bra att ha i matlådan!
Till 5-6 portioner behöver du:
500 gram köttfärs
2 små rödlökar
1 morot
4 msk chilisås
0,75 dl matlagningsgrädde
3-4 dl okokt bulgur
1 köttbuljongtärning
chili- krydda
svartpeppar
spiskummin
salt
olja att steka i
Gör såhär:
Skär moroten i tunna skivor och hacka löken fint. Fräs en stund i oljan innan du lägger i köttfärsen. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt bulgur tillsammans med buljongtärningen. Buljongen gör att bulguren får lite extra smak! När färsen fått fin färg tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Blanda sedan färdigkokt bulgur och köttfärsen. Servera eventuellt med några salladsblad. Mumsfullibibblan! =)
Vad vore livet utan misstag?
Publicerat 2013-11-21 13:17:33 i
Allmänt
Jag tänkte som så att det kanske är mer ärligt av mig att faktiskt berätta att det inte alltid blir sådär bra som man vill... men övning ger ju färdighet inte sant? :) Därför tänkte jag dela med mig lite av mina misstag som gjort mig lite klokare och som jag dragit lärdom av i mitt lagande och bakande...
Att blogga om mat är härligt. Att laga mat och blogga samtidigt är fantastisk multitasking speciellt om man vill testköra brandvarnaren samtidigt...min fungerar fint :)
Byt inte ut vetemjöl mot kokosmjöl i kolakakor. De fastnar halvvägs ner i halsen... väldigt otrevligt. Stora mängder mjölk behövdes för att få slut på dem !
Även om du har bråttom, det går inte att hälla maizena-såsredning direkt ner i en kokande gryta. Tips för att reda ut en klumpar i såsen-situation välkomnas varmt!=)
Zero calorie sweetener är en underbar uppfinning !! Fungerar dock mindre bra i kakor där sockret i sig är en viktigt detalj för att binda ihop kakorna och göra dem mer krispiga, exempelvis i haverkakor. Sockret har tyvärr vunnit alla kamper om haverkakorna...hittills!
Med dessa ord vill jag som vanligt uppmuntra till ännu fler experiment! För man vet ju aldrig innan man provat :)
Quesadillas med köttfärs!
Publicerat 2013-11-19 15:40:00 i
Matigt
Det finns uppenbarligen ingen risk att föräta sig på denna maträtt för då borde i varje fall jag gjort det vid det här laget =) Detta är en variant på quesadillas som jag tycker väldigt mycket om! Man kan dessutom variera smakerna mycket genom att kombinera olika kryddor som man gillar.
Till 4 portioner:
1 paket mjuka fiberberikade tortillabröd (jag använde 6 st stora)
500 gram köttfärs
1 paket mozzarella (ca 200 gram)
olja att steka i
spiskummin
cayennepeppar
chilisås
svartpeppar
salt
Gör såhär:
Börja med att värma olja tillsammans med kryddorna i en stekpanna. Spiskummin kan med fördel användas rikligt för att få en fin ”tacosmak” på färsen. Stek köttfärsen i kryddorna och smaka av med salt, peppar och chilisås. Häll sedan i en bunke för att svalna något och tillsätt mozzarellan. Bred ut lite av röran mellan två tortillablad och stek på medelvärme tills brödet fått fin färg och blivit lite krispigt. Skär i trekanter och servera med en fräsch sallad! Muuums =)
Smoothie med mango och kardemumma!
Det fantastiska med smoothies är att det finns så många spännande varianter! De passar oerhört bra som mellanmål eller varför inte till frukost =)
Till ett stort glas mango-smoothie behöver du:
2 dl fryst mango (en liten mango)
1 dl lätt vaniljyoghurt
1 dl mjölk
3 krm kardemumma
Gör såhär:
Hacka mangon i mindre bitar och lägg in den i frysen. Den behöver inte vara stenhård men smoothien blir mer läskande och god om mangon är ordentligt nedkyld. Det som är bra med smoothies är att du kan hacka ordentligt med frukt när andan faller på så att det finns färdigt när det är smoothiedags =) Mixa sedan den frysta mangon med resten av ingredienserna och pudra eventuellt lite kardemumma på toppen! Mums =)
Kall dillsås på kvarg!
Publicerat 2013-11-11 19:24:00 i
Matigt
Såser innehåller ofta grädde eller smör och det är ju himelskt gott, men ibland kan det vara fint att det också finns goda alternativ. Denna kalla sås är både fettsnål och rik på protein! Idag åt jag den tillsammans med kokt broccoli och pannerad torsk =)
Du behöver:
1,5 dl kvarg
4 msk mjölk
2 msk hackad dill (jag brukar använda fryst, färdighackad)
1 msk kaviar
en skvätt citron
Blanda alla ingredienser ordentligt och späd eventuellt med lite extra mjölk för att få rätt konsistens =)
Fräsch getostsallad med valnötter och honung!
Publicerat 2013-11-08 20:28:00 i
Matigt
Oj vad jag gillar denna sallad =) Den är så enkel att göra och jag konstaterade precis att det är en av de smakrikaste sallader jag vet!
Till 2 portioner:
1/2 - 1 påse ruccola
1 paprika
1/2 röd lök
1 paket getost (inte riktigt men nästan =)
2 nävar valnötter
svartpeppar
flingsalt
olivolja
honung
Gör såhär:
Strö ett täcke med ruccola i botten på tallriken. Hacka grönsaker och getosten och strö över salladen. Tillsätt sist valnöttern, salt och peppar. Ringla olivolja och honung över tallriken och avnjut! =) Trevlig helg!
Nu är det fredagsmys!
…och vad passar bättre en regnig fredag än krispiga chips?=)
Sötpotatischips verkar vara högst aktuellt just nu så det var jag ju bara tvungen att pröva!
Du behöver:
1-2 st sötpotatisar
olivolja
flingsalt
svartpeppar
Gör såhär:
Sätt ugnen på 100 grader. Skölj potatisarna och skär dem i tunna skivor med en osthyvel, skalet kan vara kvar. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och blanda runt. Salta och peppra. Grädda chipsen mitt i ugnen i ca 2 timmar eller tills de blivit krispiga och fått fin färg. Vänd på dem efter ca 1 timma och fortsätt sedan grädda. OBS! Tiden kan variera beroende på ugnen så det kan vara bra att titta till dem ibland=) Trevlig helg!