Vegetarisk höstsoppa med timjan!

Till 4 portioner:
1 purjolök
2 paprikor
1 paket linser
1 burk kikärtor
1 grönsaksbuljongtärning
1 paket passerade tomater (krossade går också fint=)
ca 0,75-1 liter vatten
ca 2 msk olja att steka i
1 skvätt citron (jag brukar ha pressad lime eller citron på flaska)
timjan (snåla inte med timjan!) salt, peppar, paprikapulver och cayennepeppar efter behag
1 skvätt honung eller Zero Calorie Sweetener (Finns att köpa i hälsokostbutiker)
Bara en gnutta sötma balanserar smakerna fint!
Gör såhär
Hacka purjolök och paprika. Värm oljan i en stor kastrull och börja med att steka på paprikapulver och cayennepeppar hastigt på full effekt innan de hackade grönsakerna ska i. Stek paprikan och purjolöken i den kryddiga oljan tills de blivit mjuka. Salta och peppra grönsakerna och tillsätt timjan. Häll i paketet med passerade eller krossade tomater och låt puttra en kort stund. Häll sedan på vattnet och smula ned buljongtärningen (jag brukar förkoka vattnet i vattenkokaren för att spara lite tid). Rör om och låt puttra en stund på medelvärme. Häll av spadet från kikärtor och linser och tillsätt. Låg ingredienserna gosa ihop sig en kort stund på medelvärme och smaka av soppan med honungen eventuellt mera kryddor, citron, salt och peppar! Soppan kan med fördel serveras med en klick kvarg i. Smaklig spis!=)
Äppelpaj med hemgjord vaniljsås – ett nyttigare alternativ!

Eftersom jag älskar äppelpaj så mycket och samtidigt vill kunna äta den ofta och med gott samvete har jag bearbetat recept på äppelpajer och resultatet blev denna mumsiga favorit! Receptet är till två portioner och bakat i en pajform som är ca 15 cm i diameter.
Vaniljsås
Börja gärna med vaniljsåsen så att den får tid att svalna medan pajen står i ugnen.
Till den behövs:
1 ägg
2 dl mjölk
1 rågad msk vetemjöl
2 msk Zero Calorie Sweetener från Life (Finns att köpa i hälsokostbutiker)
2 tsk vaniljsocker (gärna med äkta vanilj)
Vispa ägg och mjölk i en kastrull och tillsätt sedan mjöl och sweetener under omrörning. Låt röran sjuda tills den tjocknat och ställ sedan att svalna. När såsen har svalnat tillsätt vaniljsockret, färdigt!
Pajen
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
1 dl havregryn (vill du vara extra nyttig använd fiberberikade havergryn)
1 dl vetemjöl
3 matskedar Sweetener
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl olja
Fyllning
1 stort äpple
0,5 tsk kanel
2 tsk Sweetener
1 nypa salt
Gör såhär
Kärna ur äpplet och skär i tunna skivor. Blanda äppelbitarna med kanel, sweetener och salt i en separat bunke. Blanda sedan smuldegen i en annan bunke. Börja med att röra ihop torrvarorna och avsluta med att tillsätta oljan. Pensla olja i botten på pajformen (ca 15 cm i diameter till detta recept) och häll i äppelröran. Häll sedan över smuldegen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 min.
Det går bra att byta ut äpplet mot andra bär, jordgubbar till exempel är en annan personlig favorit. Använd då samma mängd Sweetener tillsammans med bären i fyllningen men hoppa över salt och kanel. Hoppas det ska smaka!