Äppelpaj med hemgjord vaniljsås – ett nyttigare alternativ!

Eftersom jag älskar äppelpaj så mycket och samtidigt vill kunna äta den ofta och med gott samvete har jag bearbetat recept på äppelpajer och resultatet blev denna mumsiga favorit! Receptet är till två portioner och bakat i en pajform som är ca 15 cm i diameter.
Vaniljsås
Börja gärna med vaniljsåsen så att den får tid att svalna medan pajen står i ugnen.
Till den behövs:
1 ägg
2 dl mjölk
1 rågad msk vetemjöl
2 msk Zero Calorie Sweetener från Life (Finns att köpa i hälsokostbutiker)
2 tsk vaniljsocker (gärna med äkta vanilj)
Vispa ägg och mjölk i en kastrull och tillsätt sedan mjöl och sweetener under omrörning. Låt röran sjuda tills den tjocknat och ställ sedan att svalna. När såsen har svalnat tillsätt vaniljsockret, färdigt!
Pajen
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
1 dl havregryn (vill du vara extra nyttig använd fiberberikade havergryn)
1 dl vetemjöl
3 matskedar Sweetener
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl olja
Fyllning
1 stort äpple
0,5 tsk kanel
2 tsk Sweetener
1 nypa salt
Gör såhär
Kärna ur äpplet och skär i tunna skivor. Blanda äppelbitarna med kanel, sweetener och salt i en separat bunke. Blanda sedan smuldegen i en annan bunke. Börja med att röra ihop torrvarorna och avsluta med att tillsätta oljan. Pensla olja i botten på pajformen (ca 15 cm i diameter till detta recept) och häll i äppelröran. Häll sedan över smuldegen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 min.
Det går bra att byta ut äpplet mot andra bär, jordgubbar till exempel är en annan personlig favorit. Använd då samma mängd Sweetener tillsammans med bären i fyllningen men hoppa över salt och kanel. Hoppas det ska smaka!