Kryddig kyckling tikka masala!

Häromdagen blev jag sugen på att göra något jag aldrig gjort förut! Det blev en rätt med inspiration från det asiatiska köket och jag fick för första gången inviga min nyinöpta kokbok =) Kycklingen tar en stund att marinera men vill man lyxa till det är det helt klart värt väntan!=) Istället för basmatiris valde jag att ha råris till, det fungerade utmärkt och mättade bra! 
 
Till 4-6 personer behöver du:
 
1- 1,5 kg kycklingfiléer  
1/2 citron (eller citron på flaska, det använder jag=)
1 tsk salt
2 msk olja
 
Till såsen behövs:
 
1 burk hela tomater i spad (400 g)
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar och eventuellt färsk koriander till garnering
1 stor vitlöksklyfta 
1 färsk röd chili
2 tsk malen spiskummin 
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
peppar 
olja att steka i 
 
Till marinaden behövs:
 
0,5 msk riven färsk ingefära
0,5 msk färsk riven vitlök
1 msk paprikapulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
1/4 tsk chilipulver
1 nyppa malen kryddnejlika
2 dl naturell yoghurt
 
Gör såhär:

Börja med att marinera kycklingen. Rispa filéerna med en vass kniv, detta för att kryddorna ska gå in ordentligt i köttet, gnid sedan in kyckligen först med salt och sedan med citron. Lägg kycklingbitarna i en stor skål i väntan på marinaden. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll sedan över kycklingen, gnid in den med fingrarna. Låt den sedan vila i marinad i 4 timmar med plastfolie över skålen. Sätt ugnen på 225 grader och grilla kycklingen på ett galler i mitten av ugnen med en ugnsfastform under i ca 40 min (jag la mina kycklingar direkt i den ugnsfasta formen, men för krispigare kycklingar använd galler så att vätskan kan rinna av).   
 
Börja med såsen när kycklingen har ca 15 min kvar ugnen. Skölj och hacka chilikryddan och kärna ur den. Värm oljan i en stor stekpanna och stek chilin tillsammans med den pressade vitlöken i ca 1 min. Rör ner spiskummin, paprikapulver, salt och peppar och stek en kort stund. Rör sedan ner tomaterna och grädden, sänk värmen och låt sjuda en stund tills såsen blivit lite tjockare. När kyckligen är färdig, hacka den i lagom stora bitar och lägg i såsen. Låt sjuda ytterligare några minuter. Servera med råris och färska spenatblad! MUMS=)    


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback