Vad äter man på en onsdag?

 
Ibland är det skönt att bara svänga ihop något som inte kräver stekpanna, ugn eller grytor! 
Då kan en god sallad vara toppen tillsammans med rökt lax och en kall sås gjord på kvarg, stenbitsrom, en skvätt mjölk och lite dill =)
 
Trevlig onsdag! /Linnea 

Hemgjord pesto, snabbt och enkelt!

 
 
Pesto kan pigga upp många maträtter och det känns ju aldrig fel att säga att man svängt ihop den själv =)
 
Till en sats behöver du: 
 
1 dl färska basilikablad
25 g pinjenötter
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl finriven parmesanost
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1/2 dl olivolja  
 
Gör såhär: 

Mixa basilikablad, pinjenötter, vitlök, parmesan, salt och peppar med en stavmixer. Tillsätt oljan lite i taget och fortsätt mixa tills du får en slät smet. Du har nu en ljuvlig hemgjord pesto! =) 
 
 

Lätt som en plätt!

 

 

Det finns många goda varianter på nyttiga plättar utan mjöl. När jag steker dessa så doftar det nybakat hemma! De blir fluffiga och fina också eftersom det är bakpulver i. Ett hett tips med andra ord om man vill äta lite lyxigare plättar! Grundreceptet kommer från boken LCHF för familjen, skriven av Anna Hallén. Jag har dock bytt ut philadelphiaosten och mjölken till kvarg, vilket blir minst lika gott!  

 

Till 4 portioner behövs:

6 ägg

400 g kvarg (eller cream cheese, exempelvis philadelphiaost light)

3 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

½ tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

2 msk honung

Smör eller olja att steka i

 

 Gör såhär

Blanda ägg och kvarg ordentligt med en elvisp. Tillsätt övriga ingredienser och vispa igen tills allt är noga blandat. Låt smeten stå i 5 min. Värm en stekpanna med fett och stek på medelvärme. Servera med färska bär och ringla honung lite honung över! 

Vitamin D3 för bättre hälsa och välmående!

 

För några veckor sedan kände jag mig ovanligt trött och dåsig trots att jag kommit igång med träningen, min kära far sa att det kunde vara D-vitaminbrist. Nu har jag ätit vitamin D3 varje dag i en vecka och känner mig redan piggare. Visst kan det vara en viss placeboeffekt inblandad med det finns många bevis för att vi måste tänka på intaget av de vitaminer som solen annars förser oss med under sommarhalvåret.

D-vitamin finns annars i fet fisk och berikade mejeriprodukter men för att få i oss de vitaminer som motsvarar solens bestrålning av huden så måste vi äta vitamin D3 för att känna oss som människor under de mörka månaderna =) Kanske kan det vara värt ett försök?=) 

 

 

Kryddig kyckling tikka masala!

Häromdagen blev jag sugen på att göra något jag aldrig gjort förut! Det blev en rätt med inspiration från det asiatiska köket och jag fick för första gången inviga min nyinöpta kokbok =) Kycklingen tar en stund att marinera men vill man lyxa till det är det helt klart värt väntan!=) Istället för basmatiris valde jag att ha råris till, det fungerade utmärkt och mättade bra! 
 
Till 4-6 personer behöver du:
 
1- 1,5 kg kycklingfiléer  
1/2 citron (eller citron på flaska, det använder jag=)
1 tsk salt
2 msk olja
 
Till såsen behövs:
 
1 burk hela tomater i spad (400 g)
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar och eventuellt färsk koriander till garnering
1 stor vitlöksklyfta 
1 färsk röd chili
2 tsk malen spiskummin 
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
peppar 
olja att steka i 
 
Till marinaden behövs:
 
0,5 msk riven färsk ingefära
0,5 msk färsk riven vitlök
1 msk paprikapulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
1/4 tsk chilipulver
1 nyppa malen kryddnejlika
2 dl naturell yoghurt
 
Gör såhär:

Börja med att marinera kycklingen. Rispa filéerna med en vass kniv, detta för att kryddorna ska gå in ordentligt i köttet, gnid sedan in kyckligen först med salt och sedan med citron. Lägg kycklingbitarna i en stor skål i väntan på marinaden. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll sedan över kycklingen, gnid in den med fingrarna. Låt den sedan vila i marinad i 4 timmar med plastfolie över skålen. Sätt ugnen på 225 grader och grilla kycklingen på ett galler i mitten av ugnen med en ugnsfastform under i ca 40 min (jag la mina kycklingar direkt i den ugnsfasta formen, men för krispigare kycklingar använd galler så att vätskan kan rinna av).   
 
Börja med såsen när kycklingen har ca 15 min kvar ugnen. Skölj och hacka chilikryddan och kärna ur den. Värm oljan i en stor stekpanna och stek chilin tillsammans med den pressade vitlöken i ca 1 min. Rör ner spiskummin, paprikapulver, salt och peppar och stek en kort stund. Rör sedan ner tomaterna och grädden, sänk värmen och låt sjuda en stund tills såsen blivit lite tjockare. När kyckligen är färdig, hacka den i lagom stora bitar och lägg i såsen. Låt sjuda ytterligare några minuter. Servera med råris och färska spenatblad! MUMS=)    

Rostade solroskärnor!

 
Solroskärnor fungerar bra som tilltug istället för chips eller popcorn! =) Torrosta kärnorna i en stekpanna och häll sedan en skvätt olja över, tillsätt salt och eventuellt andra kryddor! Jag brukar använda cayennepeppar för att få lite hetta =) 
 
 

Gott crisp mellan målen!

 
Jag blev bjuden på Finn crisp i början av sommaren och blev väldigt förtjust! Jag kan själv bli lite grinig mellan målen, ungefär som han i reklamen för snickers, och då är det inte fel med några crisp! Fungerar superbra med messmör också för dom som gillar det=) 
 
Finn crisp består till 94% av fullkornsrågsmjöl och kan därför vara ett fint alternativ till en ljus macka som ofta innehåller mycket vetemjöl och sirap! 
 
 
RSS 2.0