Krämig kräftsoppa!

 

En lättare måltid kan vara en skön återhämtning mellan julbordsvarven! Denna soppa fann jag i en tidning med samlade LCHF-recept, den är mycket god och enkel att tillaga =) Istället för vispgrädde, som grundreceptet innehåller, har jag valt att använda matlagningsgrädde som inte har lika hög fetthalt.

 

Till ca 4 portioner behövs:

2 burkar kräftstjärtar i lag (använd lagen att späda soppan med)

1 gul lök

1 zucchini

1 burk krossade 

3 msk olja

1 fiskbuljongtärning

2 dl matlagningsgrädde

pressad citron

 

Gör såhär:

Hacka löken och skär zucchinin i bitar. Värm oljan i en kastrull och fräs löken tillsammans med zucchinin tills den fått lite färg och löken blivit mjuk. Häll över krossade tomater, spadet från kräftstjärtarna och buljongtärningen. Låt koka några minuter och mixa sedan slät med en stavmixer. Tillsätt grädden och eventuellt lite mer vatten. Lägg i kräftstjärtarna, värm upp soppan och smaka av med salt, peppar och citronsaft! Smaklig spis!=) 

Chokladtryfflar utan tillsatt socker!

 
Julafton nalkas och jag funderade såklart kring vad det finns för gott som man kan göra lite nyttigare såhär i sockershockstider ;) Dessa tryfflar hittade jag på Arlas sida och med några mindre justeringar blev de inte så farliga, däremot farligt goda! =) Det jag gjorde var att byta ut vispgrädden till matlagningsgrädde och så valde jag en choklad med 70% kakao. Utöver sockret som finns i chokladen är inget extra socker tillsatt!  
 
Till ca 40 st behövs:
 
1 dl matlagningsgrädde (fetthalt 15%)
50 gram smör eller margarin
300 gram choklad med 70% kakaohalt 
1 dl lätt kvarg (fetthalt 0,1%) 
flingsalt 
 
 
Gör såhär:
 
Värm upp grädde och smör i en kastrull tills smöret smällt. Ta av kastrullen från plattan och bryt ned chokladen och låt den smälta. För att få chokladen ordentligt smällt rörde jag om ordentligt under tiden och satte kastrullen på plattan emellanåt. När chokladen är smällt, tillsätt kvargen, rör om ordentligt och bred ut smeten på ett fat med ett bakplåtspapper. Strö eventuellt lite flingsalt över (inte för mycket) och låt stå i kylen i ca 2 timmar. Skär sedan i lagom stora bitar eller rulla till små bollar och rulla i kakao. Mums!=) 
 
  

Ljuvligt knäckebröd med flingsalt!

 
Detta vackra och krispiga bröd har blivit oerhört populärt hemma hos mig! Det ger en riktig frö-chock som passar både till frukost eller efter middagen som snack! Jag tackar min kära vän för detta recept =)
 
Till två plåtar knäckebröd behövs:
 
2 dl finmalet majsmjöl 
2 dl frön (exempelvis 0,5 dl hela linfrön, 0,5 dl solroskärnor, 0,5 dl sesamfrön, 0,5 dl pumpakärnor)
1 tsk salt
0,5 dl oliv- eller rapsolja
2 dl kokande vatten
flingsalt
 
Gör såhär: 
 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda mjöl, frön, salt, olja och vatten till en smet. Fördela smeten på två plåtar och kavla den tunn mellan två bakplåtspapper (ta bort det översta bakplåtspappret innan gräddningen). Strö lite flingsalt på toppen och grädda mitt i ugnen i ca 1 timme. Bryt sedan brödet för hand i rustika bitar. Hoppas det ska smaka!=)

Avocado med räkor och rom!

 
Detta är en ljuvlig liten aptitretare tycker jag! =) Själv drar jag mig inte för att äta den som huvudrätt =) 
 
Till 4 portioner (en halv avocado/pers):
 
2 st avocado
1 dl lätt creme fraiche
1/2 röd lök
4 msk röd stenbitsrom 
räkor efter behag att toppa med 
eventuellt lite dill eller gräslök till garneringen 
 
Gör såhär: 
 
Dela avocadon i halvor. Hacka löken fint och blanda med creme fraichen. Portionera ut röran på halvorna, toppa med stenbitsrom räkor och eventuellt lite gräslök eller dill! =) Fräscht och gott! 
RSS 2.0